Wina w Polsce są coraz lepsze

Spróbuj wina w Małopolsce

Mówiąc o winie myślimy o południu Europy, Ameryce Południowej i Ameryce Północnej. Tymczasem w Polsce wino produkowano już w wiekach średnich. Później tradycja zanikła. W Małopolsce dzisiaj tworzone są winnice i są one prywatne.

Jak to drzewiej bywało…

W przeszłości w Małopolsce uprawiano winorośl . Działo się to już w IX i X wieku. Winorośl uprawiano na zboczach wawelskiego wzgórza. Później w XI wieku Benedyktyni produkowali wino w Tyńcu pod Krakowem. W XVIII wieku tradycja produkowania wina zanikła. Później historia nie sprzyjała – nastał czas wojennych zawieruch i nikomu nie było w głowie produkowanie win.

Współcześnie wino się produkuje w Małopolsce

W latach 90. XX wieku ponownie zaczęto uprawiać winorośl oraz produkować wino w okolicach Krakowa. Winnica Srebrna Góra, niedaleko Klasztoru Kamedułów, jest jednym z miejsc wytwarzania wina. Istnieje dopiero od siedmiu lat, ale już produkuje niezłe wina. Jest to duża winnica, z 12 hektarami gruntu, na którym można uprawiać winorośl. Większa od niej jest winnica Jaworek na Dolnym Śląsku. W Dolinie Dunajca działa Winnica Zadora. Istnieje od 2007 roku, jest ona winnicą z prawdziwego zdarzenia. Właściciele winnicy stworzyli też piwnicę do przechowywania wina, a od 2011 roku mają prawo do sprzedawania win. Uprawiają odmiany winorośli pochodzące z Niemiec, które można uprawiać w surowym klimacie, a taki mamy w Polsce.

Degustacje, prezentacje win oraz święto winiarskie kuszą mieszkańców Małopolski oraz turystów.