Prawdziwa włoska kuchnia

Podróżowanie do Włoch pozwala poznać kulinaria

Kulinaria, kultura, turystyka – podróżowanie do Włoch pozwala poznać włoskie obyczaje. Włosi mają bardzo bogatą i zróżnicowaną kuchnię – począwszy od pizzy, a kończąc na sałatkach, pastach i deserach. Kuchnia włoska może być lekka lub ciężka – zależnie od regionu i zwyczajów. Włoska kuchnia kojarzona jest z lekkimi śniadaniami, długimi obiadami oraz bogactwem owoców morza, warzyw i owoców. Pyszne i lekkie dania to specjalność północnych regionów, ciężkie potrawy powstają na południu Włoch. Nie jest to regułą, ponieważ północna Emilia Romania oferuje ciężkie potrawy. Jeśli gość nie chce być uznany za dziwaka to nie powinien pić kawy cappucino wieczorami. Wyłącznie do godziny 12.00 w południe pija się taką kawę. Na deser polecane są ciastka, lody, granita, marcepan. Po pełnym włoskim obiedzie spożywanym po godzinie 20.00 nikt nie wstanie od stołu głodny.

Jak spędzać czas we Włoszech?

Rano pijąc kawę, a wieczorami rozkoszując się znakomitym winem. Podsumowując, włoskie wakacje mogą być bogate w kulinaria oraz wrażenia – czas spędzony we Włoszech na pewno obfituje w pozytywne wrażenia, wystarczy wybrać się na dwa-trzy tygodnie do Italii, aby poznać włoską kuchnię i cieszyć się jej urokami. Nie ma lepszego rozwiązania dla turystów z różnych krajów.