Wyspy Owcze, czyli ziemia mało znana
Nieznane Wyspy Owcze…
Wyspy Owcze są jednym z mniej znanych miejsc w Europie. Nazywane są terytorium zależnym Danii, położone są między Norwegią oraz Islandią. Uroku dodają im chmury oraz deszcz – wyglądają pięknie, ale klimat pełen wilgoci nie każdą osobę zachwyca. Są pełne czystej, dziewiczej przyrody i zachwycają miłośników miejsc niezwykłych. Wycieczkę na Wyspy Owcze można połączyć ze zwiedzaniem Islandii oraz Danii. Wyspy Owcze zamieszkuje zaledwie 50 000 osób, a liczba owiec hodowanych na wyspach przewyższa wielokrotnie liczbę osób.
Specyficzny klimat Wysp Owczych
Wyspy Owcze mają specyficzny klimat. Jest on morski, subarktyczny i łagodzi go prąd północnoatlantycki. W lecie temperatura nie przekracza 12-14 stopni, w zimie oscyluje wokół -3, -4 stopni Celsjusza. Pada przez 2/3 roku, pogoda jest zmienna, ale prawdziwym podróżnikom taka aura w ogóle nie przeszkadza.
Kiedy dobrze jest odwiedzić wyspy?
Najlepiej w lecie, w lipcu i sierpniu jest w miarę ciepło i dni są bardzo długie. Opadów jest też mniej. Jesienią i w zimie krótkie dni utrudniają zwiedzanie, ale nie czynią go całkiem niemożliwym.
Co warto zobaczyć na Wyspach Owczych?
Na Wyspach Owczych jest kilka miejsc godnych obejrzenia. Koniecznie trzeba obejrzeć Mykines, wyspę znaną z wielu morskich ptaków. W tym miejscu można uprawiać trekking oraz nordic walking. Innymi atrakcjami są miasta Torshavn i Klaksvik, które leżą nad oceanem. Torshavn słynie z interesującej starówki, fortu i parlamentu. Centrum handlowe kusi wieloma towarami – jest to jedyne miejsce zakupów na tych wyspach. W Klassvik kuszą widoki – woda i góry tworzą niezapomnianą harmonię. Warto wybrać się na rejs łodzią na Klify Vestamny na wyspie Steymoy. Są to przepiękne, potężne klify, które zamieszkują tysiące ptaków. Osoby lubiące robić zdjęcia znajdą tutaj znakomite możliwości do fotografowania wszystkiego i wszystkich.
Znakami firmowymi Wysp Owczych są zielone góry, owce, ocean i tysiące morskich ptaków. Na Wyspach Owczych nie uprawia się niczego. Mieszkańcy i turyści spożywają potrawy z baraniny i ryb. Popularna jest głowa owcy oraz nadgniłe owcze mięso – to ostatnie może być dość trudne do strawienia przez turystów.
Przelot na Wyspy Owcze kosztuje około 1500-2000 złotych, co jest dość wysoką kwotą, ale warto zdobyć się na taką inwestycję.
Polecamy