Peru – kuszenie turystów pysznymi daniami

Pyszności z Peru

Lima kiedyś było miastem na jedną noc pobytu dla turystów, którzy podrózowali do ruin miasta Inków Machu Picchu i sąsiedniej zabytkowej miasta Cuzco. W latach dziewięćdziesiątych XX wieku stało się słynne ze wspaniałych potraw. Niedaleko Limy ulokowane są skaliste plaże, na których surferzy wspaniale się relaksują, uprawiając ukochany sport. Całodzienna wycieczka kulinarna rozpoczyna się od poznania odmian ziemniaków oraz kukurydzy. Turyści próbują świeżych owoców morza oferowanych na miejscowym targu, a następnie jedzą posiłek w restauracji. Zanim jednak przystąpią do konsumowania, pod okiem znakomitego kucharza próbują ugotować gulasz, flaki choncholi lub szaszłyki z rybk, kurczaków i wołowych serc. Wycieczki kulinarne są hitem, można dzięki nim poznać lepiej Peru, Peruwiańskie przysmaki oraz Peruwiańczyków. Dzięki wycieczkom kulinarnym do Limy przyjeżdża o 10 procent turystów więcej każdego roku. Po lekcji gotowania warto zwiedzić Limę, miasto niezwykłe.

Kultura, handel i nauka, czyli Lima

Lima jest miastem bogatym w handel, pełnym zabytków oraz uczelni. Jest to duży ośrodek miejski, zamieszkany przez prawie 8 milionów osób. Miasto cierpiało wiele razy z powodu trzęsień ziemi, ale jego Starówka jest wpisana na listę UNESCO. Miasto założył Francisco Pizarro w 1535 roku. W następnych wiekach była metropolią największą i najbardziej znaczącą w Ameryce Południowej. W Limie atrakcyjne są Rynek, Katedra, PałacWicekrólów. Katedra jest rekonstruowana, ponieważ oryginalną zniszczyło trzęsienie ziemi w XVIII wieku . Miłośnicy książek powinni odwiedzić Dom RivaAguero, który gości bibliotekę oraz archiwum historyczne. W Limie jest wiele miejsc widokowych – dzielnica Miraflores pozwala podziwiać wybrzeże Pacyfiku. Zakochani lubią spotkania na Moście Westchnień.

Wizyta w Limie da każdemu przedsmak Ameryki Południowej i jej największych atrakcji.