Bolonia, czyli stolica kulinarna Włoch

Bolonia i jej kulinarne atrakcje

Bolonia ma kilka przydomków: tłusta, ponieważ potrawy w regionie Emilia Romania do dietetycznych bynajmniej nie należą, uczona, ponieważ gości najstarszy uniwersytet w Europie, czerwona, ponieważ czerwone są mury budynków oraz przekonania polityczne – regionalne wybory najczęściej wygrywają partie lewicowe.

Zabytki i piękno

Bolonia pełna jest zabytków. Bolonia leży między rzeką Pad a górami o nazwie Apeniny. Mieszka w niej ponad 500 000 mieszkańców. Odbywają się wielkie targi. Miasto założyli Etruskowie i nadali mu nazwę Felsina. Ucierpiała w XIV wieku, gdy ponad 30 000 mieszkańców miasta zabiła czarna zaraza – była to choroba typowa dla całej Europy. Włochy zostały wyzwolone w 1945 roku przez polskie wojsko, o czym Włosi pamiętają do dzisiaj.

Bolonia kocha turystów

Bolonia chętnie przyjmuje turystów, ponieważ jest dumna z własnego dziedzictwa kulturowego. Przegrywa jednak z Florencją i Rzymem. Do Bolonii dociera niezbyt wielu turystów. Bazylia San Petronio, kościół świętego Piotra, ruiny rzymskich budowli, bazylia San Stefano, budynki uniwersytetu, rynek, ratusz, posąg Neptuna – to w telegraficznym skrócie najpopularniejsze zabytki Bolonii. Turysta na pewno nie będzie się nudził w tym wyjątkowym mieście.

Do Bolonii, miasta w północnych Włoszech, dotrzeć można samolotem i pociągiem. Miasto nowoczesne i bardzo dobrze rozwinięte, które na pewno spodoba się każdemu. Podczas wizyty należy skosztować mortadeli, szynki parmeńskiej, słynnych regionalnych serów oraz win. Rozkosz dla podniebienia i wspaniałe doznania kulinarne.